Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Arbeidsconflicten

Een conflict op het werk is zo ontstaan. Twee collega’s die niet met elkaar door een deur kunnen: welke organisatie kent dit niet? De medewerker kan natuurlijk ontslag nemen, of zichzelf ziekmelden bij een arbeidsconflict. Maar zou praten ook kunnen werken? Is het mogelijk om een conflict met de leidinggevende anders op te lossen dan via ontslag of ziekt melding? Onze ervaring is dat dit heel goed mogelijk is. Sterker nog: in meer dan 87% van de gevallen wordt de kwestie opgelost.

Twee soorten mediations bij een arbeidsgeschil

In geval van een echtscheiding is er maar één soort mediation. Je wilt immers uit elkaar en verder niets. Maar er bestaan twee soorten mediation voor conflicten op het werk. Partijen kunnen er voor kiezen om de relatie te herstellen. Maar het komt ook vaak voor dat partijen uit elkaar willen.

  1. Herstelmediation
    Hoeveel bedrijven hebben geen ervaring met werknemers die slecht met elkaar overweg kunnen of hebben last van conflicten op de werkvloer? Als zo’n moeizame relatie niet verbetert, kan er gedoe ontstaan. In het slechtste geval ontstaat er een arbeidsconflict. Zelden is daar dan op een rustige manier naar elkaar uitgesproken wat er aan de hand is. Door dat te doen aan tafel bij de mediator klaart de lucht vaak snel op. De mediator zorgt ervoor dat iedereen evenveel aan bod komt. Niemand wordt ondergesneeuwd door de ander. Als de hitte uit de lucht is, komt er ruimte voor een normaal contact. Daarmee kunnen partijen dan weer verder en is het arbeidsgeschil opgelost.
  2. Exit-mediation
    Soms kan je bij een arbeidsgeschil de relatie beter beëindigen. Dat kan via de kantonrechter, maar gebeurt steeds vaker via exit-mediation. De mediator leidt dan de onderhandelingen over de voorwaarden waarop partijen uit elkaar gaan. De gemaakte afspraken worden uiteindelijk in een vaststellingsovereenkomst neergelegd. Nadat beide partijen hebben ondertekend, is de arbeidsmediation afgerond. In zo’n geval spreekt men van een ontslag met wederzijds goedvinden. Zo ga je als werkgever en werknemer op een nette manier uit elkaar, zonder dat de kantonrechter er ook maar aan te pas komt.

Zit u in een situatie waarbij mediation gewenst is, neem dan voor meer informatie contact op met MUS mediation. Wij helpen u graag om tot een goede oplossing te komen.

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren